Mor el gran botànic Pere Montserrat

 

Dissabte 4 de frebrer va morir en Pere Montserrat i Recoder, el Botànic -amb majúscula- de referència de la serralada litoral vallesmenca. Gran mestre i persona. Recordarem, entre moltes altres coses, els debats amb ell a l’entorn dels roures del Montnegre i de la necessitat de preservar les avellanoses de la carena.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

MINOLTA DIGITAL CAMERA

 
 

Noves activitats a la Casa Capell

A la Casa Capell de Mataró aquest 2016 comença curull d’activitats. Ja tenim la programació fins al mes de març i us convidem a treure-hi el cap. D’entre les moltes activitats programades destacaríem una passejada per a conèixer les espècies invasores, un taller per aprendre a fer pasta ecològica, una xerrada sobre l’ecoemprenedoria i la projecció del documental “My Stuff; el que realment necessitem”. Us hi esperem.

Si voleu la informació detallada cliqueu aquí.

images

 

 

L’economia mundial al servei de l’1% de la població.

logo-punto-verdeL’1 % de la població mundial és més ric que la resta tots junts.

És causa principal del malbaratament de recursos, de la inequitat en la seva distribució i de l’empobriment massiu de la població vinculat a la mala gestió de la tecnificació del treball. També ho és del retard en posar fil a l’agulla per l’adaptació al canvi climàtic i, sobre tot, per la seva mitigació. Mentre hauriem de treballar per facilitar l’adaptació els alumnes als brutals canvis socioambientals que han començat i que no faran sinò crèixer en nombre i magnitud, molts claustres escolars estan encallats encara en la “pantalla” de la recollida selectiva al pati. Sense èxit! Un modest indicador que ens podem aplicar: sabeu què vol dir l’icona de les dues fletxes en cercle a tots els envasos? No és el que la major part de població pensa!
Saber-ho (encertadament!) diu molt de vos!

 

Cap de Setmana de Bolets a Arenys de Munt

Una tardor més l’Ajuntament d’Arenys de Munt i l’Escola de Natura del Corredor organitzem El Cap de Setmana de Bolets, inicialment previst per als dies 17 i 18 d’octubre, es celebrarà finalment els dies 14 i 15 de novembre.

  • Dissabte 14 de novembre a les 10h del matí, des de la plaça de l’Església, es farà una sortida guiada per anar a trobar, conèixer i reconèixer bolets amb el micòleg Evarist March. Amb els bolets que es trobin a la sortida es muntarà una exposició que es podrà visitar a La Central de Can Jalpí el mateix dissabte 14 de novembre, de les 16h a les 20h de la tarda. També hi podreu portar bolets que hagueu recollit vosaltres per a identificar-los.
  • Diumenge 15 de novembre de les 10h del matí a les 14h, la biòloga Carme Buxalleu realitzarà els Tallers Experimentals amb bolets: De l’espora al plat! Ideals per a aprendre i disfrutar amb tota la família.

Totes les activitats són gratuïtes i no cal inscripció. Més informació al: 937955405 (Escola de Natura del Corredor) i 931160030 (La Central de Can Jalpí).

CTcru8FWwAABnKy

 

Nou seminari de Menjadors Escolars Ecològics

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Del 8 d’octubre al 7 d’abril es portarà a terme el Seminari de Menjadors Escolars Ecològics amb l‘objectiu de formar els professionals del menjador escolar en la millora educativa de la salut personal i ambiental des del menjador escolar. El seminari l’ha organitzat l’Escola de Natura del Corredor juntament amb l’associació de Menjadors Ecològics, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró.

Menjadors Escolars Ecològics. Seminari 2015-2016

Formació per a la millora educativa de la salut personal i ambiental des del menjador escolar. Adreçat a responsables i educadors de menjadors escolars.

  • 8 octubre: Alimentar i acompanyar en el temps de menjador (I). Bea Martínez.
  • 5 novembre: Transformació a menjador ecològic (Taula de treball I)
  • 3 desembre: L’evolució del menjador i la relació amb la comunitat (Taula de treball II)
  • 4 febrer: Alimentar i acompanyar en el temps de menjador (II). Bea Martínez.
  • 7 abril: De la terra al plat. Ecoproductors pilot de la Central de compres Maresme.

Lloc: Casa Capell, espai per a la sostenibilitat, Ajuntament de Mataró, al Parc Central nou de Mataró.

Horari: De 6 a 8 de la tarda

Info i inscripcions: Escola de Natura del Corredor. Tel 937955405  enc@pangea.org (Hi ha la possibilitat d’inscriure’s en sessions individuals sense necessitat de realitzar tot el seminari).

Trobareu el programa del Seminari en el següent link: http://www.menjadorsecologics.cat/wp-content/uploads/2015/09/Seminari-formatiu-2015-16.pdf

I el cartell: http://www.menjadorsecologics.cat/wp-content/uploads/2015/09/cartellSeminariMES15o.pdf

 

Benvinguts al nou curs 2015-16

P1240597

Hola a tothom! Ja tenim un nou curs al davant, i nosaltres us seguim oferint un gran ventall d’activitats per a tots els públics! Passejades naturalistes,  xerrades, tertúlies o cursets. Des de l’Escola de Natura del Corredor organitzem activitats al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc de la Serralada Litoral, a la Casa Capell-Espai per a la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Mataró i a molts altres llocs del nostre estimat Vallesme. Sense oblidar les activitats escolars que oferim com sempre i que podeu consultar al nostre web

Com a novetat i amb la col·laboració de l’Associació de Menjadors Ecològics, enguany oferim un curs dirigit a professionals de Menjadors Escolars: Formació per a la millora educativa de la salut personal i ambiental des del menjador escolar.

Us hi esperem, perquè gaudiu, aprengueu i ens enriquim mútuament!

CONSULTEU EL NOSTRE CALENDARI PER A INFORMAR-VOS AMB DETALL

 

Escalfem motors per les passejades del 2015

Cada cap de setmana podeu gaudir d’una o més passejades per a descobrir els tresors naturals, culturals i patrimonials de la Serralada Litoral; de Sant Mateu al Montnegre tot passant pel Corredor.

L’Escola de Natura del Corredor dissenya i fa el guiatge de totes les passejades del Parc del Montnegre i el Corredor i el Parc de la Serralada Litoral. Les primeres no requereixen inscripció prèvia però les de la Serralada Litoral sí: p.slitoral@diba.cat (93 754 00 24) / enc@pangea.org (93 795 54 05)

Totes tenen una quota de 3 € per persona, 2 € la canalla entre 6 i 12 anys, i gratuïtes per als menors de 6 anys. Aquí us pengem els programes d’enguany.

Vinga, us hi esperem!

Passejades Parc Serralada Litoral 2015

Passejades Parc Montnegre i Corredor 2015

Montnegre copia

 

L’HIVERN DEIXARÀ PAS

L’inici de febrer ha estat fred. Però la natura no para: els ocells hivernants, en competència amb els residents permanents, cerquen menjar amb una intensa activitat. Sovint, però, de forma críptica per als observadors. Els rupits (molt menys abundants que altres hiverns més durs), també les cotxes fumades, el tords, el pigot garser gros, el garser menut (en marcada expansió!) i les ubiqües merles. Els gatells segueixen als avellaners en les floracions.

I el cel fantàstic amb els canvis de pressió i temperatura, donant lloc a paisatges nítids i a matinades i capvespres acolorits i encisadors. A la nit, l’univers s’ens mostra impúdic, curull d’estrelles intenses, en contrast amb una negror derivada de la baixa humitat atmosfèrica.

 

 

Novembre al Corredor

Seguint la tendència tardorenca d’enguany (i de fa uns anys ja), el novembre ha sigut càlid, però a diferència de la severa sequera del passat octubre, ha plogut molt! Gràcies a les abundoses pluges dels últims tres dies del mes, a Ca l’Arenes ens han caigut a sobre 146,5 litres. Déu n’hi do!

Malgrat això, el vent, tres o quatre dies freds i més de calents no han permès recuperar la temporada boletaire, tot i que d’apagallums, potes de cavall, gites de bruixa i bolets de tinta n’hi ha hagut força tot aportant diversitat i color a les passejades boscanes.

Com que enguany els colors tardorencs han trigat molt a arribar en el cas de moixeres, oms i plàtans, i han brillat per la seva absència en molts altres arbres, que han passat del verd al marró de cop; les cireres d’arboç sí que han alegrat la temporada i s’han convertit en els autèntics colors tardorencs: groc, taronja i vermell sobre un contrastat verd obscur.

I és que la fructificació d’arboços ha sigut bastant abundosa. Els senglars, les guineus i els gorjablancs se’n fan uns tiberis! Les llavors petites i de color marró clar destaquen entre les femtes, tot sovint amb clares mostres d’anar una mica lleuger… També han fructificat espectacularment els fruits del marfull! Fruits laxants però de gust desagradable i efectes molt agressius! No els provéssiu pas!

Ah, i per cert, també s’ha vist alguna serp blanca encara activa a finals de mes! Coses de les temperatures suaus…

IMG_20141210_091354

 

 

Octubre estiuenc al Corredor

Després de les temperatures gairebé estiuenques d’aquests passats dies i de quatre setmanes sense caure ni una gota de pluja, el panorama del bosc tardorenc al Corredor és el següent: una estesa de cadàvers putrefactes de bolets que assenyalen la pífia del que havia de ser una temporada excepcional,  uns solells ressecs i polsegosos, i una activitat inaudita entre vertebrats i invertebrats. Fins i tot vam enxampar un parell d’escurçons aparellant-se!

Tot i així la natura segueix el seu curs estacional i molts ocells hivernants van arribant del nord, sobretot eixerits i territorials rupits, però també cotxes cuaroja, tallarols de casquet i algun pinsà borroner. Els gaigs, poc visibles, tenen glans per triar i remenar degut a l’abundant producció d’enguany. Els senglars, lògicament, també.

I així, tot esperant unes temperatures normalitzades i alguna gotellada benvinguda, ha passat un nou mes d’octubre al Corredor; càlid i sec, més propi de finals d’estiu que no pas de tardor. Veurem com es presenta el novembre… Bona castanyada (amb màniga curta?)!